Idag fyller min kompis son ett år. Hurra! På
lördag blir det alltså stort kalas, och självklart ska jag bidra med några
bakverk. De stolta föräldrarna fick själva välja vilken tårta de ville ha, och
de tog en citrontårta så att även födelsedagsbarnet kan smaka lite.
Själva tårtan kommer att sättas ihop på lördag
morgon, men jag förberedde idag den lemon curd jag ska ha som fyllning. Jag har
bara gjort lemon curd några gånger, och alltid efter detta recept i Linda
Lomelinos tårtbok Lomelinos tårtor.
Att göra curden i vattenbad tar rätt lång tid, men å andra sidan misslyckas man
i princip aldrig.
Today, my friend’s son turns one year old. Horray!
That means that Saturday, there will be a big party, and I will of course
contribute with a few baked sweets. The proud parents got to choose themselves
which cake they wanted, and they picked a lemon cake so that the birthday boy
could have a little taste himself.
The actual cake will be finalized Saturday morning,
but I prepared the lemon curd that will fill it today. I’ve only made lemon curd a few times,
and always by this recipe in Linda Lomelino’s cake book Lomelinos tårtor. To make the curd in a water-bath takes quite some
time, but on the other hand, you almost certainly will succeed.
1 ½ dl strösocker
2 stora ägg
saft och skal från 2 citroner
50 g rumsvarmt smör i kuber
1. Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft
i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med
sjudande vatten. Vispa hela tiden med en handvisp så att äggen inte koagulerar.
Curden ska bli tjock. (Linda skriver att den ska bli som en hollandaisesås. Har
man inte så mycket erfarenhet av hollandaisesås kan jag säga att man ska kunna
se spår av vispen i curden.)
2. Ta av curden från värmen och rör i smöret.
Rör tills det har smält. Häll upp i en burk med lock.
Recipes only in Swedish, contact me for details.
Tips!
1. Använd en skål som leder värme bra, t ex
emalj eller metall, så går det fortare.
2. En ballongvisp är väldigt bra till sådana
här anrättningar, eftersom den vispar igenom hela curden bättre.
3. Se till att du har tillräckligt mycket
vatten i kastrullen. Det ska täcka bottnen på skålen, men inte koka över.
Smör i kuber |
Det är riktigt trevligt att skapa mat och bakverk med bra råvaror. Om du kan tänka dig att köpa frysta råvaror eller fryst färdigmat så kan jag rekommendera den franska butikskedjan Picard. Har precis skrivit lite om dem på min blogg www.gelatias.com, om du vill veta mer.
SvaraRaderaJag vet, de är riktigt bra! Handlar alla mina frysta grönsaker där, även croissants och pizzadeg. Mycket nöjd.
RaderaJo - det är ett häftigt koncept och allt jag prövat hitintills har varit gott. Det bästa var nog galetter, och det som var minst lyckat var purjulöks-pajen.
Radera