Lördagens kalas innehöll många bakverk, men
här tänkte jag bara skriva om mina. Ni har redan sett delar av citrontårtan,
men nu får ni se den i sin vackra helhet! Dessutom gjorde jag ett miniflaggspel
som jag satte upp mellan två pinnar i tårtan. Är det fest, så är det…
Flaggspelet har jag gjort av gammalt stoppgarn
och små bitar av presentpapper. Pinnarna är äkta cake pops, som finns att köpa
nu för tiden, men man kan ju egentligen ta valfri pinne. Kan dock vara svårt
att hitta en fin pinne…
The
party on Saturday had a lot of sweets, but I will only mention mine here.
Finally, the lemon cake in its full beauty! Also, I made a mini line of flags
for the cake. If there’s a party, there’s a party…
The line
of flags I made from old yarn and small pieces of gift wrap. The sticks are
actually cake pops, which you can buy these days. Although, I suppose you can
take any stick you like.
1. Mät upp avståndet mellan pinnarna, och
klipp av en bit tråd som är ca 5 cm längre. Stoppgarn, hushållssnöre eller
brodyrgarn funkar bra.
2. Knyt fast snöret i toppen av pinnarna så
att det hänger lite lagom mellan pinnarna (alltså inte helt stramt).
3. Klipp presentpapper i ca 3 cm långa och 1,5
cm breda bitar, så många du vill ha.
4. Vik bitarna på mitten och klipp till en
trekant av papperet.
5. Häng papperstrekanterna över snöret och
limma fast dem.
Jag gjorde även de extremt chokladiga
chokladcupcakesen som jag även bjöd på när vi hade baby shower för mina två
gravida vänner (se inlägg i mars). Tack vare Stockholm Filmfestival och
grafiska produktionsbyrån Dirty Work hade jag fantastiskt fina kartonger från
filmen The Grand Budapest Hotel att
transportera dem i. Jag är oerhört glad över dessa fina och unika kartonger, så
stort tack till Dirty Work som sparade ett gäng åt mig!
I also
made the extremely chocolatey chocolate cupcakes that I also made for the baby
shower in March. Thanks to Stockholm Film Festival and Dirty Work, I had
fabulous cake boxes from the movie The Grand Budapest
Hotel to keep them in. I am so happy
about these pretty and unique boxes, so a big thank you goes out to Dirty Work
for saving a few for me!
As I
recently bought proper pastry tools, I finally could try to decorate the cake
more than I’ve done before. It’s nice! I think the key is to have good tools
and lots of patience. Once you have put together the layers with the lemon curd
in between, you take your frosting (lemon cream in this case) and spread it
carefully all over the cake. Sometimes you need to put the cake in the fridge
for a while now, but with this firm lemon cream you don’t need to. For
decorating, take a small piping tube in the shape of a star and squirt small
tops all over the top of the cake. I started from the edge and worked my way
in. And it’s done!
Recept på lemon curd fick ni senast, men nedan
kommer recept på citronbotten och citrongrädde från Linda Lomelinos bok Lomelinos tårtor.
3 stora ägg
3 dl socker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk vaniljpulver
rivet skal från ½ citron (jag tar från en hel)
1. Värm ugnen till 175°.
2. Vispa ägg och socker ljust och pösigt.
3. Värm vattnet och blanda det med ägg- och
sockerblandningen.
4. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i
en skål och sikta sedan ner det i smeten. Tillsätt rivet citronskal och blanda
försiktigt. Häll smeten i två bottnar, ca 15 cm i diameter.
5. Grädda i ca 30 minuter.
För tips om hur du lyckas med bottnarna, se
mitt inlägg om tårtbottnar från i mars!
Citrongrädde
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd
Vispa grädden lite lösare än om du skulle bre
den över tårtan. Rör i lemon curden och blanda ordentligt. Vispa mer om det
behövs, den ska bli ganska fast.
Imorgon blir det storbak! Tre tårtor ska
sättas ihop till en liten caféhörna i en vintage-butik på Kocksgatan 26 som
öppnar på lördag. Jag hoppas kunna skriva och visa bilder under helgen!
Tomorrow
will be a big baking day! Three cakes have to be put together for a small
coffee shop opening in a vintage store at Kocksgatan 26 on Saturday. I hope to
provide some picture over the weekend!
Ser riktigt gott ut, och snyggt också - gillar att du har vita ramar på bilderna i bloggen. Själv hade jag kanske plockat bort en del blank-rader i mitten av inlägget. Men annars ser det bra ut. :-)
SvaraRaderaSå vad dricker man till alla dessa kakor? Kanske kaffe? Skrivit en del om kaffe på www.gelatias.com och det kommer mer med tiden. Ser fram emot ett inlägg om dryck här. Ha det bäst.
Stort tack för de superfina bakverken, de förgyllde verkligen Emmets 1-årsfest! Tårtan är ju fantatiskt snygg och jag kan säga att den var minst lika god som den var snygg:)
SvaraRadera