När jag var liten brukade jag och mina systrar
vara på västkusten hela sommaren tillsammans med mormor och morfar. Självklart
tog mormor hand om kökssysslorna, och med alla måltider som skulle lagas, dukas
fram och diskas efter undrar jag idag hur hon hann njuta av havet, luften och
naturen under sin tid där. Dessutom bakades det ju en hel del mellan all mat!
Det magiska formbrödet
Något av det vi systrar idag minns allra
främst bland mormors många bakverk, maträtter och efterrätter är hennes
underbara formbröd! Med vår åtgång måste hon ha bakat varannan dag. Det var ett
helt vanligt formbröd, säkert bakat efter receptet på mjölpåsen, men vi hävdade
ändå att det satt något i hennes händer som gjorde det helt magiskt. Det tror
jag fortfarande. Vi förstod inte hur man kunde skapa något så gott helt själv,
och vi sa alltid att hon skulle kunna sälja det och tjäna massa pengar. Hon
skrattade lite åt oss och sa att det ju bara var mjöl och vatten… Men jag vet
att mormors händer var magiska.
When I
was a kid me and my sisters spent all summer on the westcoast together with
grandma and grandpa. Grandma was of course in charge of all the kitchen duties,
and between all the meals that had to be prepared and tidied up after I wonder
how she had time to enjoy the summer. She even used to bake between the meals!
One of
the things us sisters remember most promimently among grandma’s many baked
sweets is her home made toast. At the pace we ate, she must have baked every
other day! It was a plain toast, probably baked after the recipe on the bag of
flour, but we persisted that there was something in her hands that made the
bread magical. I still believe that. We didn’t understand how she could create
something that good with her own hands and we used to say that she could sell
it and make lots of money. She laughed a little and said that it was just flour
and water… But I know that grandma’s hands were magical.
Nu för tiden är det jag som bakar formbrödet
på somrarna. Det brukar bli en del bak, med tanke på alla skaldjur som ska ätas
tillsammans med rostat bröd. Sedan jag köpte en brödrost hem till mig har jag
även börjat baka formbröd hemma, det är ju så gott med bara smör! Tar man
dessutom sin hemkokta apelsinmarmelad på så blir det nästan en efterrätt…
Den här gången fick jag improvisera. Jag
brukar följa ett recept vi har i någon bok (minns inte vilken) på sommarstället
där man tar halva jästmängden och jäser brödet längre. Det ger brödet lite mer
smak och fluffighet. Nu hade jag inte receptet tillgängligt, och då halverade
jag helt enkelt jästen och jäste brödet enligt beskrivningen på mjölpåsen men
dubbelt så länge. Det gick bra det med.
These days I am the one baking the toast in
the summer. With the amount of shell fish we eat with toast, I usually have to
bake a few times each holiday. Since I bought my own toaster, I bake also at
home. It’s so good with just butter! If you add your home cooked orange marmalade
it almost turns into a dessert…
This time I had to improvise. I usually follow
a recipe we have in some book at the summer house where you take half the
amount of yeast and let the bread rise for a longer time. It gives the bread
more flavor and fluffyness. As I didn’t have the recipe at hand, I simply took
half the amount of yeast and doubled the rising time stated on the bag of
flour. That worked too.
Långjäst
formbröd
10-14 dl vetemjöl
5 dl vatten
25 g jäst
2 msk olja
2 tsk salt
Smula ned jästen i en stor bunke och värm
vattnet till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vattnet och häll sedan i allt
vatten, olja och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen i maskin
tills den känns spänstig och precis släpper bunkens kanter. Det varierar lite
hur mycket mjöl man behöver, så ta lite i taget och ännu mindre i slutet. Degen
behöver inte vara torr för att jäsa, den ska bara vara väl sammanhållen. Låt
degen jäsa under bakduk i ca 1 timme och 20 minuter. Ta ut degen och dela den i
två. Knåda varje del lite innan du formar dem till tjocka längder som du lägger
i inoljade brödformar om ca 1,5 liter. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 1
timme och baka sedan i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.
Recipes only in Swedish, contact me for
details.
Tips!
1. Brödformar i aluminium fördelar värmen väl
och står även emot ugnens undervärme bättre än andra formar.
2. Pensla bröden med vatten innan du sätter in
dem i ugnen så får du en trevligare yta (jag glömde det denna gång).
3. Frys in brödet färdigskivat så kan du sedan
ta fram några skivor i taget och stoppa i rosten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar