onsdag 19 mars 2014

Det magiska formbrödet



När jag var liten brukade jag och mina systrar vara på västkusten hela sommaren tillsammans med mormor och morfar. Självklart tog mormor hand om kökssysslorna, och med alla måltider som skulle lagas, dukas fram och diskas efter undrar jag idag hur hon hann njuta av havet, luften och naturen under sin tid där. Dessutom bakades det ju en hel del mellan all mat!
Det magiska formbrödet

Något av det vi systrar idag minns allra främst bland mormors många bakverk, maträtter och efterrätter är hennes underbara formbröd! Med vår åtgång måste hon ha bakat varannan dag. Det var ett helt vanligt formbröd, säkert bakat efter receptet på mjölpåsen, men vi hävdade ändå att det satt något i hennes händer som gjorde det helt magiskt. Det tror jag fortfarande. Vi förstod inte hur man kunde skapa något så gott helt själv, och vi sa alltid att hon skulle kunna sälja det och tjäna massa pengar. Hon skrattade lite åt oss och sa att det ju bara var mjöl och vatten… Men jag vet att mormors händer var magiska.

When I was a kid me and my sisters spent all summer on the westcoast together with grandma and grandpa. Grandma was of course in charge of all the kitchen duties, and between all the meals that had to be prepared and tidied up after I wonder how she had time to enjoy the summer. She even used to bake between the meals!


One of the things us sisters remember most promimently among grandma’s many baked sweets is her home made toast. At the pace we ate, she must have baked every other day! It was a plain toast, probably baked after the recipe on the bag of flour, but we persisted that there was something in her hands that made the bread magical. I still believe that. We didn’t understand how she could create something that good with her own hands and we used to say that she could sell it and make lots of money. She laughed a little and said that it was just flour and water… But I know that grandma’s hands were magical.

Nu för tiden är det jag som bakar formbrödet på somrarna. Det brukar bli en del bak, med tanke på alla skaldjur som ska ätas tillsammans med rostat bröd. Sedan jag köpte en brödrost hem till mig har jag även börjat baka formbröd hemma, det är ju så gott med bara smör! Tar man dessutom sin hemkokta apelsinmarmelad på så blir det nästan en efterrätt…

Den här gången fick jag improvisera. Jag brukar följa ett recept vi har i någon bok (minns inte vilken) på sommarstället där man tar halva jästmängden och jäser brödet längre. Det ger brödet lite mer smak och fluffighet. Nu hade jag inte receptet tillgängligt, och då halverade jag helt enkelt jästen och jäste brödet enligt beskrivningen på mjölpåsen men dubbelt så länge. Det gick bra det med.

These days I am the one baking the toast in the summer. With the amount of shell fish we eat with toast, I usually have to bake a few times each holiday. Since I bought my own toaster, I bake also at home. It’s so good with just butter! If you add your home cooked orange marmalade it almost turns into a dessert…

This time I had to improvise. I usually follow a recipe we have in some book at the summer house where you take half the amount of yeast and let the bread rise for a longer time. It gives the bread more flavor and fluffyness. As I didn’t have the recipe at hand, I simply took half the amount of yeast and doubled the rising time stated on the bag of flour. That worked too.
 
Långjäst formbröd
10-14 dl vetemjöl  
5 dl vatten
25 g jäst
2 msk olja
2 tsk salt

Smula ned jästen i en stor bunke och värm vattnet till 37 grader. Lös upp jästen i lite av vattnet och häll sedan i allt vatten, olja och salt. Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta degen i maskin tills den känns spänstig och precis släpper bunkens kanter. Det varierar lite hur mycket mjöl man behöver, så ta lite i taget och ännu mindre i slutet. Degen behöver inte vara torr för att jäsa, den ska bara vara väl sammanhållen. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme och 20 minuter. Ta ut degen och dela den i två. Knåda varje del lite innan du formar dem till tjocka längder som du lägger i inoljade brödformar om ca 1,5 liter. Låt bröden jäsa under bakduk i ca 1 timme och baka sedan i nedre delen av ugnen på 200 grader i ca 30 minuter.

Recipes only in Swedish, contact me for details.


Tips!

1. Brödformar i aluminium fördelar värmen väl och står även emot ugnens undervärme bättre än andra formar.

2. Pensla bröden med vatten innan du sätter in dem i ugnen så får du en trevligare yta (jag glömde det denna gång).

3. Frys in brödet färdigskivat så kan du sedan ta fram några skivor i taget och stoppa i rosten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar