I torsdags var det väldigt tråkigt att plugga, så jag gjorde
lite annat istället! Det blev kola från Pärlans fantastiska bok med sötsaker
(Natur och kultur 2012). Den kan vara lite lurig att lyckas med, men tar man
det bara lugnt går det oftast bra. En tjockbottnad kastrull och digital
kökstermometer är viktiga verktyg!
Last Thursday I found
it quite boring to study, so I did someting else! Toffee from Pärlan’s
wonderful book of sweets (Natur och kultur 2012). It can be a bit tricky, but
if you take it easy you’ll be fine.
Pärlans kola med vanilj och havssalt
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
½ tsk havssalt
170 g glykos
250 g socker
flingsalt att strö över kolan
Smält ihop smör, grädde, vaniljpulver och salt i en
kastrull. Koka samtidigt socker och glykos på hög värme i en tjockbottnad och
ganska stor kastrull. Det ska bli ungefär 170 grader och ha en ljus
bärnstensfärg.
Ta av kastrullen från plattan och sänk värmen. Häll försiktigt
i de andra ingredienserna och rör ihop. Det bubblar och fräser här, så akta
händerna! Sätt tillbaka kastrullen på värmen och koka kolablandningen till
124 grader. Gör kulprovet för att se att den verkligen är klar.
Häll upp i en form med smörpapper i, ca 15x20 cm. Strö över
flingsalt efter ca en minut. Låt svalna ca 5 timmar innan du tar upp kolan och
skär den i bitar. För bästa förvaring bör man rulla in kolorna i varsitt papper
(smörpapper går bra), men orkar man inte det kan man lägga den i en burk med
smörpapper mellan varje lager. Jag brukar rulla in kolorna i papper, för det
blir så fint och de är dessutom mycket lättare att hantera då.
Recipes only in
Swedish, contact me for details.
Förutom kolorna färdigställde jag även bebissockorna jag stickat
till min kompis som ska få barn i mars. De är stickade efter en gammal beskrivning
jag hittade hos min mormor, det tycker jag är lite mysigt.
In addition to the
toffee I also finished the baby socks I have knitted for my friend who will
have a baby in March. They are made after an old description I found at my
grandmother’s, which I think is quite nice.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar