måndag 3 mars 2014

Lite tid över…


I torsdags var det väldigt tråkigt att plugga, så jag gjorde lite annat istället! Det blev kola från Pärlans fantastiska bok med sötsaker (Natur och kultur 2012). Den kan vara lite lurig att lyckas med, men tar man det bara lugnt går det oftast bra. En tjockbottnad kastrull och digital kökstermometer är viktiga verktyg!

Last Thursday I found it quite boring to study, so I did someting else! Toffee from Pärlan’s wonderful book of sweets (Natur och kultur 2012). It can be a bit tricky, but if you take it easy you’ll be fine.



Pärlans kola med vanilj och havssalt
80 g smör
2 dl grädde
1 tsk vaniljpulver
½ tsk havssalt
170 g glykos
250 g socker
flingsalt att strö över kolan

Smält ihop smör, grädde, vaniljpulver och salt i en kastrull. Koka samtidigt socker och glykos på hög värme i en tjockbottnad och ganska stor kastrull. Det ska bli ungefär 170 grader och ha en ljus bärnstensfärg.

Ta av kastrullen från plattan och sänk värmen. Häll försiktigt i de andra ingredienserna och rör ihop. Det bubblar och fräser här, så akta händerna! Sätt tillbaka kastrullen på värmen och koka kolablandningen till 124 grader. Gör kulprovet för att se att den verkligen är klar.

Häll upp i en form med smörpapper i, ca 15x20 cm. Strö över flingsalt efter ca en minut. Låt svalna ca 5 timmar innan du tar upp kolan och skär den i bitar. För bästa förvaring bör man rulla in kolorna i varsitt papper (smörpapper går bra), men orkar man inte det kan man lägga den i en burk med smörpapper mellan varje lager. Jag brukar rulla in kolorna i papper, för det blir så fint och de är dessutom mycket lättare att hantera då.

Recipes only in Swedish, contact me for details.





Förutom kolorna färdigställde jag även bebissockorna jag stickat till min kompis som ska få barn i mars. De är stickade efter en gammal beskrivning jag hittade hos min mormor, det tycker jag är lite mysigt.

In addition to the toffee I also finished the baby socks I have knitted for my friend who will have a baby in March. They are made after an old description I found at my grandmother’s, which I think is quite nice. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar